Du kan med lite förberedelse stärka din egen hemberedskap rätt mycket. Du kommer känna dig tryggare och genom att du förbereder dig, så skapar du samtidigt en möjlighet för dig att kunna hjälpa andra i händelse av en samhällsstörning.

”För den förberedde är krisen endast hälften så stor. För den oförberedde dock dubbelt så stor.”

Din fantasi är ditt bästa redskap både före och under en kris.

Vill du skapa en bättre beredskap hemma inför en kris eller samhällsstörning, så börja så här:

Inventera vad du har. Du och de dina har säkert en massa saker hemma som ni ”glömt bort” att ni har och många av dessa är också ”bra att ha grejer” i en kris. I din vardag finns saker som kan och bör användas på ett annat sätt i kristider.

Socialisera. Säg hej till grannen. Du överger inte lika lätt människor som du lärt känna, och samma gäller omvänt för dig. Om du har småpratat med dina grannar så blir det också lättare att kunna ta kontakt i en tid då allt inte är som det brukar.

Komplettera: Efter att du sett vad du behöver ha i en kris och inventerat med din fantasi aktiverad, så ser du om något väsentligt saknas. Då införskaffar du det.

Varje människa har fem grundbehov som behöver hanteras i varje kris. Dessa är information, vatten, mat, värme och vila.

I boken ”prepperprästens beredskapsbok” beskrivs alla följande steg i detalj.

Följ Jonas på sociala nätverken Instagram, Facebook och Twitter för fler tips.

Du behöver information

Att veta vad som händer och vad du har att hantera i en svår situation påverkar ditt agerande och motivation i hög grad. I en normalpopulation uppträder 65–85 % förvirrat i en kris. 10–25 % tar dåliga beslut och 10–25 % tar kloka beslut. Med information om hur du kan förbereda dig och med kunskap om vad du kan tänka på i en kris så ökar dina chanser att tillhöra den ”kloka gruppen”.

Du behöver kunna lyssna på nyheter på en radio utan nätström eller mobilnät. Detta kan vara en vevradio eller batteridriven radio (och batterier). Du ska kunna hitta kanal SR P4

Du kan Sveriges nationella krisnummer: 113 13

När ett VMA-larm tjuter så vet du vad du ska göra. Nämligen; Gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventiler och lyssna på SR P4.

Du har en kontaktlista till anhöriga som är utskriven med både mobil, mejl och adress.

Du behöver vatten

Svensk krisberedskap bygger på att alla invånare alltid har vatten hemma för minst en vecka. Om vattnet slutar fungera i kranen kommer vattenbilar först och främst kommer att gå till sjukhus och boendeformer som regionen och kommunen ansvarar för, såsom skolor och äldreboenden. Det kan dröja flera dagar innan vattenbilar kommer allmänheten till del.

Du behöver 2-3 liter vatten per dag som vuxen. Mängden behöver dubblas vid amning eller vid kroppsarbete.

Du behöver alltid förvara extra vatten hemma för 1 vecka. Placera det så mörkt, svalt och rent du kan. Frysen är en bra plats för vattenförvaring.

Se till att du har plastdunkar hemma för att kunna hämta vatten, och att du orkar bära dem.

Du behöver mat

Maten är ett grundläggande behov i en kris eftersom det påverkar hur väl du orkar vara kreativ, fokuserad och trevlig.

Se till att du har mat hemma för en vecka, förslagsvis med det du äter oftast och tycker om.

Du behöver kunna laga maten med något annat än din vanliga spis. Tips är att införskaffa ett enkelt stormkök/campingkök samt bränsle till den.

Lägg undan kontanter hemma och se till att de är i olika valörer

Om elen slutar fungera en längre tid, så ät först maten ur kylen, sedan maten i frysen. Försök att öppna skåpen så lite som möjligt.  

Du behöver kunna värma dig

Elavbrott är vanligast när kylan och vädret är som sämst. En bostad blir snabbt kall om värmesystemet lägger av under vintern. Som vanligt drabbas barn och äldre hårdast och först. Det finns några saker du kan göra för att skapa en bättre värmesituation hemma.

Välj ut ett rum som passar bäst att försöka hålla varmt. Gärna i söderläge på övre våningen, och ovanför/bredvid lägenhetsgrannens värmerum.

Se till att du har några strömfria värmekällor hemma. Det kan vara värmeljus, fotogenlampa och kanske en eldstad.

Du har några enkla sätt att kunna öka värmen på. Häng filtar på fönstren, bygg en koja under ett bord, och håll fötter och huvud varma med skor och mössa.

Du behöver sömn

Sömn är lätt att bortrationalisera i kris, men för lite sömn gör att du fungerar sämre. Din tankeverksamhet och själva arbetet du gör upplevs svårare att göra och det tar även längre tid. När du sover sorterar hjärnan dina intryck och reparerar celler. Tider av sömnsvårigheter försämrar kroppens förmåga till återhämtning.

En vuxen behöver 6–8 timmars sömn, och barn och unga 8–10 timmar. Försök att se till att det finns en sovsäck till varje person i hushållet.

Det du behöver för att kunna sova gott är att de övriga grundbehoven är uppfyllda och att du känner dig trygg

Få mer bra och konkreta tips på Civilförsvarsförbundets hemsida civil.se